Graviditetstest – liten FAQ

Har du funderat över att göra ett graviditetstest någon gång? Vad är egentligen ett graviditetstest och hur går det till? När du blir gravid så bildas ett hormon i kroppen som kallas för hCG (humant koriongonadotropin) och som kan mätas i urinen. Med hjälp av detta hormon går det snabbt att påvisa en graviditet genom ett kissprov. Tiden som är bäst lämpad för ett test är den tid som mensen skulle ha kommit igång, troligtvis är det också då som du börjar ana att du kanske är gravid. Under den tiden i månaden är förekomsten av hormonet högre vid en graviditet och därför är det lämpligt att ta testet.  Graviditetstest kan utföras på vårdcentralen eller så köper du ett eget på apoteket och utför testet själv.

Att tänka på vid graviditetstest?

Tänk på att det förekommer flera olika typer av graviditetstester och att dessa är olika känsliga vilket kan innebära en variation i tid. Bäste tillfället som nämndes tidigare, är under den tid som du skulle haft din menstruation, absolut bäst är samma dag som den skulle kommit. Men det kan vara svårt at veta exakt då det kan variera från månad till månad, så därför finns det en regel att genomföra testet tre veckor efter ett oskyddat samlag. Det som kan hända om du mot all förmodan skulle göra testet för tidigt, är att det kan bli missvisande då hormonerna kanske inte har hunnit att stiga så mycket som de bör för att testet ska ge utslag. Du kan behöva göra testet igen om mensen utebliver.

Hur genomförs graviditetstestet?

När ägget blivit befruktat börjar snart moderkakan att utsöndra hCG och vid tidpunkten för mensen finns det så mycket hormoner så att det går att mäta i urinen. Själva testet består av en plast- eller pappsticka med en del som ska suga upp urinen. Därefter måste teststickan ligga plant ett tag innan det är möjligt att läsa av ett testresultat. Om du är rädd för att inte pricka rätt när du kissar så kan du också kissa i en mugg först och sedan doppa mer testet där i. På testerna finns en bruksanvisning för hur du ska läsa av resultatet rätt. Svaret brukar för det mesta komma inom några minuter. Testerna ska ha hög träffsäkerhet och anses vara mycket tillförlitliga.